Das war das lustige leben

Klompen Jan, de 81-jarige ‘godfather’ van de woonwagenbewoners, is één van de laatste in de woonwagen-scene die - ondanks alle tegenwerking van de autoriteiten - nog daadwerkelijk rondreist.

Das war das lustige leben

Trailer
Gratis met een Shorts pass of CineMakers pass

makers

Harko Wubs

Release datum

01 december 2011

Land van herkomst

Nederland

Genre

Documentaire

Duur

38 minuten

Taal gesproken

Nederlands

Crew

  • Director

    Harko Wubs

Festivals

New Directors/New Films Festival Lincoln, SCENECS Film Festival, Roma Film Festival Golden Wheel

"Ik heb het idee dat de dominante cultuur in een samenleving de neiging heeft om de zwarte kanten van de geschiedenis te omarmen en tot een rooskleurig iets te maken."

Harko Wubs

Regisseur Das war das lustige leben

Binge-worthy, omdat:

  • De film mooi de tegenstelling tussen de gekoesterde folklore en de harde realiteit van woonwagenbewoners toont.
  • De film de optimistische boodschap ‘Geef nooit op!’ op een mooie manier laat zien.
  • De film over iets heerlijk typisch Hollands gaat: woonwagens en de daarmee verbonden cultuur en levenswijze.

Over de film

Terwijl zijn generatie woonwagenbewoners langzaam verdwijnt, is de familie Paridaans zich aangetrokken gaan voelen tot de oude woonwagens waarin ook Klompen Jan vroeger leefde. Ze besloten om er één te bouwen, gingen er als hobby in reizen en sloten zich aan bij een stichting die het ‘mooie zigeunerleven’ nabootst.

“Ik heb het idee dat de dominante cultuur in een samenleving – de cultuur van de meerderheid - de neiging heeft om de zwarte kanten van de geschiedenis te omarmen en tot een rooskleurig iets te maken,” vertelt regisseur Harko Wubs. “Van genocide tot 'indiaantje spelen' en van kolonialisme tot exotische kledij en amusement.”

Dit zag hij ook terug in de geschiedenis van de woonwagenbewoners in Nederland. “Op het moment dat vrij rondreizen met woonwagens is verboden en de woonwagencultuur uit de samenleving is verbannen, wordt deze geschiedenis omarmd door diezelfde samenleving om er vervolgens een romantisch en nostalgisch ‘souvenir’ aan over te houden.”

Over de maker

Harko Wubs voltooide zijn studie film aan de AKV St. Joost in Breda in 2008. Sindsdien werkt hij als onafhankelijk filmmaker. Al zijn films werden geselecteerd op verschillende internationale filmfestivals en sommige films werden op televisie uitgezonden. Naast zijn werk als filmmaker, werkt hij als coördinator van de Europese Joris Ivens stichting.

Je moet ingelogd zijn voordat je een review kan plaatsen.
Er zijn nog geen reviews voor deze short! Ben jij de eerste?

Stel een vraag aan de maker

Je moet ingelogd zijn voordat je een vraag kan stellen.
Er zijn nog geen vragen gesteld voor deze short! Ben jij de eerste?

Media