Dit is hoe een land ontstond

Ooit vormde de sloot die door de weilanden van de familie Beukeveld liep de Duits-Nederlandse grens. Op een dag is deze sloot gedempt en werd Gerard Beukeveld onteigend.

Dit is hoe een land ontstond

Trailer
€ 2,09 met een Shorts pass of CineMakers pass

makers

Harko Wubs

Release datum

01 december 2012

Land van herkomst

Nederland

Genre

Documentaire, Experimenteel

Duur

27 minuten

Taal gesproken

Nederlands

Crew

  • Director

    Harko Wubs

Festivals

Unabhängiges FilmFest Osnabrück, Incubate Festival, Bergamo Film Meeting, Portobello Film Festival, Slieker Film Festival

"Het land van Eurostaete bestond in de geest van de 'burgers'."

Harko Wubs

Regisseur Dit is hoe een land ontstond

Binge-worthy, omdat:

  • De film een vuurwerk aan ideeën is en op interessante manier experimentele aspecten omvat.
  • Harko Wubs’ band Het Brandt de muziek gemaakt heeft voor enkele scènes in de documentaire.
  • De film toont dat grenzen alleen in ons hoofd bestaan.

Over de film

Ooit vormde de sloot die door de weilanden van de familie Beukeveld liep de Duits-Nederlandse grens. Op een dag is deze sloot gedempt en Gerard Beukeveld werd onteigend. Volgens hem is er echter destijds noch door Nederland noch door Duitsland geld betaald voor de grond waar ooit die sloot lag. Op die plek is daarom door hem en zijn enthousiaste volgelingen een nieuwe, soevereine staat uitgeroepen: Eurostaete. Evenals de grenzen van Eurostaete zijn ooit ook de grenzen van Nederland ontstaan. In vogelvlucht vliegt Dit is hoe een land ontstond door deze grensgeschiedenis en legt dit naast de ontstaanswijze van Eurostaete.

Toen regisseur Harko Wubs voor het eerst naar Eurostaete kwam, kon hij niets zien. Er was niets. Geen oriëntatiepunten, geen grenzen; slechts een stuk land. Desalniettemin voelde hij dat het land van Eurostaete in de geest van de 'burgers' wel bestond. “Voor mij was dit een mooi voorbeeld van de kunstmatigheid van grenzen tussen mensen en landen. Ze bestaan alleen in ons hoofd.”

Over de maker

Harko Wubs studeerde in 2008 af aan de kunstacademie St. Joost in Breda met zijn eindexamenfilm Salang’t de wyn fan de wolken waait die op verschillende (inter)nationale festivals geselecteerd werd, net als zijn tweede film Das war das lustige Leben die in 2011 door Zaaigrond Filmproducties werd geproduceerd. Momenteel woont en werkt hij in Nijmegen als filmregisseur en producent. In 2012 maakte hij zijn korte documentaire Dit is hoe een land ontstond en in 2014 de film Wegen. Naast het maken van films geeft hij filmcursussen en workshops en is hij coördinator bij de Europese Stichting Joris Ivens.

Je moet ingelogd zijn voordat je een review kan plaatsen.
Er zijn nog geen reviews voor deze short! Ben jij de eerste?

Stel een vraag aan de maker

Je moet ingelogd zijn voordat je een vraag kan stellen.
Er zijn nog geen vragen gesteld voor deze short! Ben jij de eerste?

Media